download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Оптичният компютър провежда първите си изчисления

06.09.2009 01:26 (преди 14 години и 6 месеца) | varban007 | показана 7682 пъти Статистики
Квантовият компютър е все по-близо.

За пръв път досега учени са успели да подкарат в действие оптичен компютър. Неговата задача не е била особено трудна – да разложи 15 на множители, но това е огромна стъпка към създаването на квантов компютър

Чипът взема четири фотона, които носят входящата информация за изчислението и след това се изпълнява квантова програма, начена Алгоритъм на Шор, за да се стигне до решението – 3 и 5.

“Тази задача може да бъде решена в пъти по-бързо от един ученик, но това е наистина важна демонстрация като доказателство на принципа” - казва студентът Алберто Полити от университета в Бристол.

Екипът от университета скоро е основал център за нанонаука и квантова информация, където са разработили устройството, в което фотони преминават през оптични влакна от силициев диоксид, реализирани на силициев чип.

Директорът на центъра по квантова фотоника - Проф. Джереми О'Брийн заявява, че този пробив ще доведе до миниатюрни и високопроизводителни устройства,

Екипът е комбинирал четири фотона вътре и извън чипа, използвайки оптични влакна. Тези влакна са с такава ширина, че фотоните да могат да сформират поредица от квантови логически елементи. Крайният резултат се определя по това през кои оптични “проводници” фотоните напускат чипа. Чрез засичане на фотоните на изхода на устройството се е потвърдила високопроизводителното действие на квантовия алгоритъм.

“Както квантовите изчисления и квантовата метрология, квантовите фотонни “вериги” могат да имат важни приложения в квантовата комуникация, тъй като те лесно могат да бъдат изградени с оптични влакна, които да изпращат фотони между отдалечени места.” - казва Полити.

Целият доклад може да открийте в Science.

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

  • Неделя, 06.09.09, 02:10, dreamskill:
    Настъпват интересни времена.
  • Неделя, 06.09.09, 10:45, anonymous:
    Абе не знам какви са мненията на експертите ама като гледам с каква скорост се развиват технологиите прогнозирам, че до 5 год. ще има реално използваем оптичен компютър, а може би до 10 ще могат да си го позволят и по-заможните потребители.

Платени препратки

bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com
Компютри за геймъри
Домашни компютърни системи за игри
Конфигурации по желание от Перси ООД
www.persy.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.